fbpx
Selecteer een pagina

Sollicitatie

tips !

Je bent gevraagd om op gesprek te komen!

De desbetreffende recruiter was onder de indruk van je aanmelding voor een sollicitatiegesprek. Gefeliciteerd! Maar dit wil je niet verknallen.. dit is het moment om je kans te verzilveren. Die nieuwe baan was nog nooit zo dichtbij en wij willen ook dat je deze baan krijgt. Daarom laten we het niet alleen bij het maken van online-cv’s, maar om je te helpen hebben we ook wat tips voor een goed sollicitatiegesprek verzameld. Zodat je je goed kunt voorbereiden op alles wat je wel en vooral niet moet doen tijdens je sollicitatiegesprek.

Er zullen uiteraard een aantal tips in staan die jij vanzelfsprekend zal vinden voor bij een sollicitatie. Toch hopen we je met een aantal tips te kunnen verassen en bovenal te helpen om die droombaan te krijgen.

Wij wensen je heel veel SUCCES! (En ahum,…. als het gelukt is om die baan te krijgen, laat het ons weten via Social media 😉

 • Bereid je voor op de vragen die gesteld gaan worden.
  Er zijn een aantal vragen bij een sollicitatiegesprek waarvan je al weet dat ze gesteld gaan worden. Denk hierbij aan ‘waarom wil je bij dit bedrijf werken?’, ‘waarom zou jij deze baan moeten krijgen?’, ‘wat verwacht je van deze baan?’ en ‘waarom ben je bij uw vorige werkgever weggegaan?’. Vertel waarom jou werkverleden zo goed aansluit bij dat wat de werkgever zoekt.
 • Neem tijdens het gesprek een open lichaamshouding aan. Zit niet onderuit gezakt maar netjes rechtop. O ja, zet je telefoon uit voordat je in gesprek gaat!
 • Doe zo nodig formele kleren aan.
  Dit hang af voor welke functie en bij welk bedrijf je solliciteert. Je zou op het LinkedIn profiel van een huidige werknemer kunnen kijken om erachter te komen hoe zij zich kleden.
 • Wees op tijd!
  Zorg ervoor dat je hoe-dan-ook op tijd bent. Zorg dat je een minuut of 10 voor je sollicitatiegesprek aanwezig bent. Ook al heb je een goede reden, het laat nog steeds een slechte eerste indruk achter. Kom ook niet veel te vroeg, ga je dan nog even opfrissen of je aantekeningen voor je sollicitatie doornemen.
 • Maak oogcontact.
  Iemand die geen oogcontact maakt kan een verkeerde indruk achterlaten. Je wilt niet dat de recruiter je als arrogant, onzeker of oneerlijk inschat.
 • Lach!
  Er zijn zo veel redenen om te lachen. Het effect van je (glim)lach op jouw omgeving is ontzettend groot. Je komt zelfverzekerder over en de personen in je directe omgeving worden ook vrolijker. Het vermindert stress en je zult meer ontspannen overkomen.
 • Wees positief.
  Probeer niet je vorige werkgever negatief neer te zetten. Dit maakt jou geen beter persoon. Wees positief en vertel bijvoorbeeld wat je geleerd hebt of dat het voor jou tijd was om een volgende uitdaging te zoeken.
 • Toon belangstelling in de recruiter.
  Stel vragen en interesseer je in de recruiter. Zo weet hij of zij dat je ook echt geïnteresseerd bent in de baan.
 • Naast je interesse tonen aan de recruiter, is het ook belangrijk om belangstelling in het bedrijf en de functie te tonen. Vragen als; ‘wat is de werksfeer’ en ‘wie wordt mijn leidinggevende?’ komen goed over.
 • Wees eerlijk.
  Geef geen sociaal wenselijke antwoorden. Die hebben de recruiters al honderden keren gehoord. Kom in plaats daarvan met eerlijke antwoorden en wees enthousiast voor de mogelijkheid die je krijgt.
 • Slechte eigenschappen.
  Grote kans dat er naar je slechte eigenschappen gevraagd wordt. Antwoord daar eerlijk op. Bedenk dan ook van te voren hoe je daar aan kan werken of hoe je daar al aan werkt. Zelfreflectie is voor een recruiter ook belangrijk.
 • Neem pen en papier mee.
  Het staat ontzettend slordig om naar pen en papier te moeten vragen. Voorkom dit!

Meest gebruikte templates

Onze Happy “mijnCV-online.nl” gebruikers

"Ik wilde dat mijn CV beter opviel dan die van de andere sollicitanten! ... Nou, dat is meer dan gelukt, daardoor werd ik wel snel uitgenodigd voor een gesprek!"

Sanne van der Meer

Interieur Designer

"Mijn CV staat online! Supergaaf, heel erg blij mee!"

Jeroen Dunkers

Machine operator